Pick-up en delivery service

Horecaspecialist & trendwatcher Wouter Verkerk is sinds 2019 ambassadeur van Jamezz. Hij schrijft periodiek exclusieve gastblogs voor Jamezz en deelt daarin de nieuwste ontwikkelingen, tips voor ondernemers en meer.

www.wouterverkerk.nl

Wouter aan het woord:

De 7 redenen waarom deze horecabedrijven wèl succesvol zijn!

// OVER Jamezz

Succesvol ondernemen

De 7 redenen waarom deze horecabedrijven wèl succesvol zijn

Wouter Verkerk is sinds 2019 ambassadeur van Jamezz. Hij helpt Jamezz bij het nadenken over de toekomst van de Horeca, het kiezen van de juiste ‘gastenroute’ en de functionaliteiten in Jamezz waar de gast van 2021 écht iets aan heeft. Voor Jamezz schrijft Wouter periodiek een exclusieve blog. Deze keer schrijft hij over de manieren waarop een horecabedrijf in deze bijzondere tijd wèl succesvol kan zijn!

Slim ondernemen en koers varen

Wie van ondernemen houdt kan in deze tijd zijn hart ophalen; alles is in beweging, er zijn volop kansen en de zee is woest. Het bedrijfsschip in bedwang houden is letterlijk een kwestie van alle zeilen bijzetten en niets doen lijkt geen optie. Zoals in iedere roerige tijd lukt het lang niet alle bedrijven ongeschonden aan de overkant te komen, maar er zijn er ook altijd een paar waar ogenschijnlijk niets aan de hand is. Bedrijven die nergens last van lijken te hebben.


Succesvol ondernemen


Ik bezoek jaarlijks ruim driehonderd horecabedrijven en spreek veel ondernemers. In de loop der jaren ben ik op zoek gegaan naar het juiste recept: wat doen de allerbeste bedrijven nou anders dan al die anderen? Is er een recept? Ik denk het wel en ik denk ook dat ik het op het spoor ben. Graag deel ik de eerste 7 redenen waarom deze bedrijven wèl succesvol zijn aan de hand van ondernemersquotes.

 

1. Positief maar niet naïef

"Wat mijn persoonlijke opvattingen zijn over politiek en wet, doen niet ter zake. Als ik in mijn bedrijf mijn eigen wetten leidend zou maken, maak ik een vrijstaat in plaats van een commercieel bedrijf. Het zou me opvreten, frustreren, gek maken en afleiden van wat er nu van me wordt gevraagd. Ik dwing mezelf positief te blijven, niet te klagen en er voor mijn mensen te zijn. Heel af en toe gun ik mezelf een dag voor mezelf en dan dompel ik mezelf onder in mijn eigen gedachten over alles wat er gebeurt. Ik kom dan eigenlijk altijd tot de conclusie dat ik blij ben dat ik horecaondernemer ben en geen minister!"

 

Succesvol ondernemen

 

1. Werken met een plan


"Toen ik de zaak een aantal jaren geleden had verbouwd en vernieuwd, dacht ik dat ik er was. Ik had een vermogen geïnvesteerd en ik kreeg ook wel de complimenten van mijn gasten, maar eigenlijk was er niks veranderd. Totdat ik me bedacht dat we eigenlijk helemaal niet wisten wat we nou eigenlijk van plan waren met die gast. We lieten het heel erg over aan die gast zelf maar merkten steeds vaker dat die gast het ook niet meer wist. Toen zijn we ons gaan verdiepen in ‘gastenroutes’; de voorbereidde ideale routes die een gast aflegt in de zaak, in de menukaart en uiteindelijk ook in de kassa en gasttevredenheid. We zijn veel pro-actiever geworden en dat vindt onze gast prettig."

 

3. Onze medewerkers willen hier nooit meer weg!

"Ik hoor weleens van collega’s dat ze niet meer duidelijk durven te zijn en niet meer optreden tegen medewerkers uit angst dat die medewerkers dan zouden vertrekken. Ik denk dat het andersom is. Als je niet meer optreedt, als je niet meer zorgt voor aandacht en structuur, dat ze dan juist weg willen. Er is voor mij maar één uitgangspunt: met medewerkers omgaan op de manier waarvan jij wilt dat zij met gasten omgaan!"



horeca

 

4. Wij weten wat we willen (WWWWW)

"Ieder jaar heeft voor ons een motto, een spreuk of een slogan die in één zin samenvat waar wij onze accenten willen leggen in dat jaar. Dat motto staat een jaar lang onder onze e-mails, we gebruiken het in onze interne en externe communicatie en het heeft onze superfocus in meetings en evaluaties. We weten wat we willen, koersen daarop af en doen alles om dat te bereiken."

 

5. Wij werken een half jaar vooruit

"Ik ben een ondernemer met roots in de kledingbranche. Daar is het heel gebruikelijk een half jaar of langer vooruit te kijken. Ik ben dus gewend om bezig te zijn met een paar seizoenen later. Ik verbaas me weleens over horecabedrijven die begin december druk zijn met plannen voor kerst. Bij mij is kerst op papier al af als ik op het strand lig!"


6. Niet het kantoor, maar de vloer is het allerleukste!

"Natuurlijk mis ik het wel, de jaren dat ik iedere dag in de zaak werkte en mijn vaste gasten bijna als familie voor me werden. Maar toen de zaak ging groeien realiseerde ik me dat het tijd werd dat ik áán de zaak ging werken, in plaats van ín mijn zaak. Het is mijn doel om op een dag de leiding van de zaak over te dragen en mijn laatste jaren weer tussen mijn gasten te werken, net als toen ik begon. Het werk op de vloer is namelijk het allerleukste!"


Succesvol ondernemen


7. Geld verdienen voor de zaak, niet voor mij!


"Voor mij is geld verdienen nooit een doel geweest. Ik doe alles voor mijn bedrijf en mijn gasten omdat ik het leuk vind, omdat het mijn eer te na is het niet perfect te doen. Ik vraag daar maar om één reden een financiële vergoeding voor terug en die reden is: Ik wil het blijven doen. Continuïteit is het doel, niet geld verdienen. Wanneer ik een paar maanden boven verwachting draai, droom ik niet van een vakantie, maar van een nieuwe overkapping. De zaak is voor mij alles!"

 

Wouter Verkerk is horecatrendwatcher, adviseur van tal van gerenommeerde horecabedrijven én ambassadeur van Jamezz.

 

Meer tips & tricks over 'slim ondernemen'? Bekijk onze blog hier!

Mis geen relevante updates en schrijf
je in voor onze nieuwsbrief!

 

// Overleg met onze experts

Contact

© Jamezz 2024 // Algemene voorwaarden // Privacy verklaring // Cookies

server img Link naar Webfit Multimedia Webfit Multimedia