WAAROM DE JUISTE BENAMING LEIDT TOT EXTRA VERKOOP

Slim ondernemen tip 2

28 juli 2021 // Jamezz advies

Slim ondernemen, juiste benaming

 

waarom de juiste benaming van je producten leidt tot extra verkoop


Vorige week gingen we in op hoe je de verkoop stuurt van je beste gerechten en producten. Extra categorieën zoals ‘Chef’s Favorites’ en de volgorde van je menukaart zijn van enorme invloed. Deze week gaan we in op de benaming van je aanbod. En waarom dat leidt tot extra verkoop.


Brood met smeersels óf ciabatta uit de oven met huisgemaakte tapenades


Denk bij het invoeren van je menukaart aan de benaming van je producten en gerechten. Zorg dat je de gast lekker maakt, maar wees ook realistisch. Het verschil zit in een klein hoekje, kijk maar eens:

Brood met smeersels

ÓF

Ciabatta uit de oven met huisgemaakte tapenades

 

Uitsmijter met ham, kaas en ui

ÓF

Kakelverse omelet met crispy bacon, jonge kaas en bosuitjes

 

Tournedos met friet

ÓF

Tournedos met versgebakken frietjes en saus naar keuze

Dit heeft alles te maken met de juiste ‘tone-of-voice’ en woordkeuze. Een creatief proces, maar een 'sexy' benaming leidt tot een opmerkelijk verschil in verkoop. Uit onderzoek blijkt dat met de juiste benaming, je producten tot wel 300% (!!) beter verkopen dan daarvoor. Waar moet je voor op letten?

 

creatieve benaming, juiste verkoop

 

Creatieve benaming van producten, maar blijf realistisch


De hamburger is een goed voorbeeld. Die heb je in allerlei soorten en maten. Wanneer de McDonalds op de kaart zet: ‘Biologisch vlees met huisgemaakte salsa op een versgebakken broodje uit de oven’ komt dit natuurlijk niet overeen met de werkelijkheid. Kijk dus goed naar je aanbod, de kwaliteit en pas je benaming daarop aan. En dat kan op allerlei niveaus. Ook bij de snackbar en de ijssalon:

 

Yoghurt kersen ijs

ÓF

Romige yoghurt Amarena-kers

 

Pita broodje

ÓF

Pretty Pita

 

De juiste benaming

 

Subtitels, want het brein wilT bevestiging


Laten we het laatste voorbeeld nemen: Pretty Pita. Bekt lekker, geeft aan dat het een ‘mooi’ gerecht is, maar wat zit er precies in? Die vraag wil je ook voor zijn. Het brein wilt bevestiging. Je kunt daarom spelen met originele benamingen en bijbehorende subtitels:

Pretty Pita

Rijk gevuld pita broodje met rundvlees, groenten en knoflooksaus

 

Go Go Gamba

3 grote gamba’s van de grill met seizoengroenten en verse frietjes

 De juiste benaming

 

Moet ik hoofdcategorieën ook een creatieve benaming geven?


Hierbij is het heel belangrijk: het brein wilt bevestiging. Wanneer je ergens aan tafel schuift, is de eerste en meest logische gedachte: “Wat gaan we drinken?”. Zorg er dus voor dat het in één oogopslag duidelijk is waar je drinken kunt kiezen. Zie bijvoorbeeld de roze balk onderaan bovenstaande afbeelding. Deze staat vast en moet geen twijfel bevatten. Pas hier dus op met creatieve benamingen.

In het Jamezz hoofdscherm kun je wel heel goed spelen met de benaming van je subcategorieën. In bovenstaande afbeelding zie je hier een aantal voorbeelden van, maar je kunt ook denken aan ‘Summerdrinks’ of ‘Emma's Favorites’ of 'Wake Up Drinks' enz.

TIP: haal je favoriete verkoopproducten naar voren door gebruik te maken van slimme benamingen. Wek het vertrouwen op door te kiezen voor ‘Top 10 Drinks’ of 'Best beoordeeld' of 'Meest gekocht'. 

Volgende week gaan we hier verder in en hebben we het over het effect van framing, suggesties en social value. 

Tot dan!

Mis geen relevante updates en schrijf
je in voor onze nieuwsbrief!

 

// Overleg met onze experts

Contact

© Jamezz 2023 // Algemene voorwaarden // Privacy verklaring // Cookies

server img Link naar Webfit Multimedia Webfit Multimedia